Ik bevond mij in een fase waarin ik op zoek was naar een nieuwe uitdaging

Stephan Snijders

eigenaar van uden kaarsen b.v.

Stephan Snijders kocht in 2017 het familiebedrijf Van Uden Kaarsen B.V. In deze blog vertelt hij over de stappen die hij nam om de perfecte match bij zijn ondernemerswens te vinden. Wil je meer weten over wat er gebeurt tussen het vinden van de match en het daadwerkelijk ontkurken van de champagne? Kom dan op 3 december 2019 naar het MBI Community event! Dan vertelt Stephan samen met zijn adviseur over het traject en wordt de vraag ‘Hoe kom ik van bieding naar LOI’ behandeld door experts.

 

Op zoek naar een nieuwe uitdaging

Ik ben Stephan Snijders, krap 40 jaar oud en sinds 2017 eigenaar van Van Uden Kaarsen B.V. Voordat ik de fabriek overnam had ik al vele jaren ervaring als financial professional bij verscheidene bedrijven, waaronder ook multinationals als FrieslandCampina. Een aantal jaar voor de aankoop besloot ik om als zelfstandig interim business controller aan de slag te gaan, hierdoor maakte ik de eerste stap naar ondernemer, en kon ik bij verschillende bedrijven alvast een kijkje in de keuken nemen. Maar dat was het toch nog niet helemaal voor mij, ik miste nog iets.  

Ik bevond mij in een fase waarin ik op zoek was naar een nieuwe uitdaging. Een nieuwe dimensie geven aan mijn ondernemersleven, dat is waar ik naar op zoek was. Ik wilde een eigen bedrijf, met personeel, en niet meer enkel als zzp’er aan de slag. Ik besloot om op zoek te gaan naar een mkb-bedrijf om te kopen. Ik zocht door mijn ervaring breed, maar had wel direct de voorkeur voor een productiebedrijf.

Een intensief zoekproces

Samen met Marktlink als zoekpartner zijn we het proces gestart. Er werd een helder zoekprofiel geschetst en we zijn gewoon begonnen met zoeken en bedrijven benaderen. Zo’n zoekproces is intensief en het is niet leuk om de deur gewezen te worden. Ik kan je vertellen dat dat bijna iedere MBI’er wel een paar keer gaat overkomen in het proces. Je moet écht de aanjager van het proces zijn. Mijn zoektocht duurde wel twee jaar, want pas toen ik mijn werk als interim adviseur op een laag pitje zette gingen we echt stappen zetten. 

Daarnaast is het natuurlijk best lastig om als MBI’er op te boksen tegen private equity, zij zijn volop op zoek naar bedrijven om te kopen. Je hebt beperkte middelen en je kan uiteindelijk maar één keer schieten met deze middelen. Een samenwerking met private equity zou voor veel MBI’ers denk ik een uitkomst zijn, zo combineer je managementkracht en een ondernemerswens van de MBI’er met de financiële slagkracht van PE. 

De match: Van Uden kaarsen B.V.

Uiteindelijk vonden we de match in het productiebedrijf Van Uden Kaarsen. De fabriek maakt en bedrukt kaarsen voor allerlei verschillende doeleinden en sectoren. Fabrieksdirecteur zijn is wel echt even op een ander level ondernemen dan als zzp’er. Het is hard werken, een beetje te vergelijken met een achtbaan die je steeds weer nieuwe avonturen biedt. Maar het geeft zeker voldoening. 

26 november 2019

 

Meld je nu aan voor het event op dinsdag 3 december

(Aanmelden kan tot vrijdag 29 november 12.00 uur)